Cum faci backup pe Windows 10 cu punct dedicat de restaurare
În cazul în care ai întâmpinat numeroase probleme cu update-urile recente pentru Windows 10, ar fi bine să-ți faci un obicei din realizarea unui „restore point” sau punct de restaurare.
Încă de la Windows XP, Microsoft a inclus în sistemele sale de operare pentru PC mai multe soluții pentru efectuarea de backup și restore. Astfel, dacă instalai un program defectuos sau erai infectat cu un virus mai grav, îți puteai readuce computerul la starea în care se află acum câteva zile, acum câteva săptămâni sau luni.
O parte din acea funcționalitate s-a păstrat și în Windows 10, deși vine la pachet cu câteva limitări.
Dacă vrei să creezi un punct de restaurare pentru a preveni pierderea tuturor datelor în cazul unui dezastru, trebuie să ai în vedere că, în backup-ul respectiv, sunt păstrate aplicațiile instalate, regiștrii din Windows și fișierele de sistem. Fișierele tale personale, documentele, filmele sau muzica ta nu sunt puse într-un punct de restore și nici nu sunt afectate în urma procesului de restaurare al acelui backup.
Pentru a te apuca de treabă, trebuie să fii administrator pe computer. Fă click pe Start, tastează Restore și optează pentru Create a Restore Point din lista de rezultate. Imediat se va deschide o fereastră de System Properties cu tab-ul de System Protection activ. Din această ferestră, ai treabă cu butonul Create din dreapta jos.
Dacă este dezactivat, apasă pe butonul Configure din dreapta jos și optează să aloci o cantitate de spațiu procentuală pentru efectuarea unor punct de restaurare fără niciun fel de intervenție din partea ta. Confirmă cu Ok.
Apasă pe Create în secțiunea de System Protection din System Properties. Introdu un nume pentru punctul de restaurare. Apasă pe Create și încarcă-te cu răbdare. Procesul poate să dureze de la câteva secunde, până la 5-10 minute.
Pentru a restaura un backup creat anterior, dacă sistemul îți face probleme și te confrunți cu erori inexiplicabile, pornește același instrument software. Click Start, tastează Restore și alege primul rezultat. Din noua fereastră, optează pentru System Restore.
Apasă pe Next în noua fereastră, alege punctul de restaurare creat anterior și inițiază procesul efectiv de restore folosind butonul Next din dreapta jos. Așteaptă câteva minute. La final, vei fi invitat să-ți repornești sistemul.